سیم و کابل های فشارقوی الکتریکی با عایق پلیمر

جمعه 7 فروردین 1394

+0 به یه ن

سیم یا کابل عبارت است از یک هادی یا همان رسانا که قابلیت عبور جریان برق را داشته و دارای موادی برروی آن به عنوان عایق می باشد. ولتاژ بین سطح عایق و زمین صفر بوده و ولتاژ سطح هادی نسبت به زمین برابر با ولتاژ فازی است.
به بیان دیگر کابل به یک یا چند سیم به هم پیچیده شده گفته می شود. به عنوان مثال یک کابل نوری چند فیبر نوری است که در یک پوشش برای محافظت قرار گرفته اند.
به صورت کلی، بخش های مختلف سیم یا کابل از قسمت هایی همچون هادی (از جنس مس، آلومینیم و یا مس قلع اندود)، عایق، حفاظ، زره فلزی، روکش جداکننده، پوشش میانی و روکش نهایی تشکیل شده است.

ساختمان کابل ها:
کابل ها بسته به نوع کاربردشان تنوع بسیار زیادی دارند. کابل های مورد استفاده در کاربردهای مخابراتی و شبکه از نظر ساختمان و اجزای تشکیل دهنده با کابل های قدرت موجود در صنعت برق تفاوت های زیادی دارند. در حالت کلی سیم و کابل دارای دو بخش اصلی هادی و عایق می باشد که باعث تقسیم بندی های مختلف کابل ها می شود.
رایج ترین عایقی که در سیم و کابل استفاده می شود PVC (پلی وینیل کلراید) است. P.V.C. دارای مزایای زیادی می باشد که از جمله آن می توان به منعطف بودن، ضد اشتعال بودن، قیمت مناسب، سادگی تولید و انبوه آن ها اشاره کرد. یکی دیگر از عایق های مورد استفاده در سیم و کابل ها PET (پلی اتیلن) است که مشتعل بوده و در کاربردهای خاص استفاده می شود. نوعی دیگر از عایق ها پلاستیکی هستند که به طور گسترده کاربردی ندارند.
با افزایش استفاده از انرژی الکتریکی، ولتاژهای خط انتقال نیز رو به افزایش است. به منظور انتقال توان به مسافت های دور و بین کشورها، نیاز به سیم و کابل های فشار قوی داریم تا بتواند در استفاده های شهری یا زیرزمینی و دریایی به کار رود. امروزه ولتاژهای قابل تحمل کابل ها تا 500 کیلو ولت نیز رسیده است.
کابل های polymer-insulated یا (PE) شامل یک هادی فلزی با مقاومت کم است که توسط عایقی از جنس پلیمر پوشیده شده است. وظیفه این عایق جداسازی هادی از یکدیگر و اطرافشان می باشد. یک غلاف (sheath یا jacket) نیز از سیم و کابل در برابر محیط محافظت می کند. اجزای دیگری هم می تواند در این کابل ها به کار رود که شامل لایه نیمه هادی، سیم تقویت کننده و لایه ممانعت از آب می باشد.
اگر چه ساختارهای متفاوتی برای سیم و کابل های فشارقوی در بازار موجود است اما همه آن ها شامل سه قسمت مهم می باشند که عبارت است از:
1. هادی
2. شیلد نیمه هادی
3. عایق
در زیر توضیح مختصری راجع به هادی های مورد استفاده در کابل های فشار قوی می آوریم:
هادی ها:
هادی ها سیم هایی از جنس مس یا آلومینیوم هستند که هم به صورت مفتولی و هم به صورت افشان مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از هادی های افشان به دلیل بالابردن انعطاف پذیری سیم و کابل می باشد. در این نوع هادی ها آب به راحتی می تواند در داخل فضاهای میان رشته ها نفوذ کند. برای جلوگیری از این کار می توان از پلاستیک های جذب کننده آب درون رشته ها استفاده کرد. اما روش دیگر برای رفع این مشکل استفاده از هادی های مفتولی بوده که هیچ فضایی برای نفوذ آب نخواهد داشت. سیم های مفتولی در دو نوع مسی و آلومینیومی می باشد. استانداردهای آمریکا هادی های آلومینیومی را نمی پذیرند اما در اروپا استفاده از آن ها استاندارد است. سیم و کابل های فشار قوی می توانند دارای چند هسته (Core) نیز باشند.





بؤلوم : یازار : 0 باخیش